keskiviikko 4. heinäkuuta 2012

Kirjurinluodon sydämessä

Arvatkaa mitä! Tänä vuonna Folkilla on Kulttuuritehdas Kehräämön lisäksi toinen aivan mahtava uusi tapahtumapaikka, Kirjurin kesäravintola. Kävin tutustumassa juuri vähän aikaa sitten remontoituun 100-vuotiaaseen jugendhuvilaan ja olin aivan haltioissani. Rakastan vanhoja rakennuksia, enkä olisi millään enää malttanut lähteä takaisin toimistolle. Jos kaipaat piristystä kesäpäivään, tee kävelyretki Kirjurinluotoon ja poikkea vaikka kahville kesäravintolaan. Et kadu.


Aikamatkalla Kirjurissa

 

Kirjurinluoto on ollut porilaisten kesänviettopaikka jo kauan ennen kesäpaviljongin rakentamista. Paviljonki valmistui 1910-luvulla, ja sen suunnitteli arkkitehti Arthur Fagerholm. Rakennus siirtyi Porin kaupungin omistukseen 1919, ja tiloissa on ollut useita ravintolan vuokraajia vuosien varrella. Tilat kävivät nopeasti ahtaaksi ravintolatoiminnalle, mutta laajennusta ei koskaan tehty taloudellisista syistä. Puinen, jugendtyylinen kesäpaviljonki on nykyään ainut tyyppinsä edustaja Porissa.

Kirjurin kesäpaviljonki oli aikoinaan vuosia ilonpidon keskipisteenä. 1930-luvulla paviljongissa nautittiin sakeaa tynnyriolutta liinojen peittämien pöytien ääressä, ja kukin koristellulla lasiverannalla saattoi kuunnella kesäyön ääniin sekoittuvaa iloista puheensorinaa ja tanssiorkesterin soittoa. 1940-luvulla paviljonki muutettiin kesäkahvilaksi tilanahtauden vuoksi, ja kahvilakioskin tyyppinen toiminta jatkui seuraavien vuosikymmenien ajan. Kesäpaviljonki oli pitkään tyhjillään, mutta nyt 2011 valmistuneen remontin jälkeen Kirjurin Kesäravintolassa voi jälleen kuunnella iloista puheensorinaa ja kahvikuppien kilinää keskellä kauneinta Poria. 

 Kuvat: Satakunnan museon kuva-arkisto 

Vertailun vuoksi vielä kuva tuolta samalta puiden reunustamalta kujalta nykyään. Alla lisää tunnelmia Kirjurin kesäravintolasta tänä päivänä. Vuodet vierii, mutta Kirjurin paviljonki pysyy paikallaan.

Kuvat: Tiina Laakso

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti